Nokia’nın beklenen duyurusu geldi ve firmanın 2011 yılı son çeyreğine ait finansal durumu açıklandı. Nokia’nın 2011 yılının genelinde ve son çeyrekte zarar etmiş olması şaşırtıcı. Bir zamanlar cep telefonu dünyasının lideri olan Nokia’nın son zararı 1.4 milyar $. Her ne kadar Windows Phone için Microsoft ile anlaşıp 250 milyon $ katkı payı alınmış olsa da durum iyi değil.
Bu zararın nedeni telefon işleri değil. Çünkü 1 milyondan fazla Nokia Lumia 800 ve 710 dahil olmak üzere çok sayıda cihaz satıldı. Diğer yandan konum ve ticaret departmanı ve Nokia Siemens Networks firması zarar ediyor. Nokia CEO’su Stephen Elop açıklamasına göre Lumia serisi ilgi gördü. Bu serinin ilgi görmesi için büyük araştırma ve reklam masrafları yapılması gerekti. ABD’den sonra Çin ve Latin Amerika’da Lumia satışı başlayacak.
Symbian işletim sistemli ve giriş seviyesi Nokia cihazları eskisi kadar ilgi görmüyor, satışlar geriliyor. 2011’in son çeyreğinde toplam 113.5 milyon cihaz satan Nokia, bunların 19.6 milyonunun akıllı telefon olduğunu açıkladı. Nokia satışlarında akıllı telefon yüzdesi artmış oluyor. Bu dönemdeki 1.4 milyar $ zarar epey büyük. Bir önceki seneye göre Nokia satışları %29 geriledi. Halbuki cihaz başına ortalama fiyat 69 Euro’dan 53 Euro’ya indi. Cihaz başına %12.7 olan kazanç %3.4’e düştü.
Apple iPhone’un 2007’deki çıkışından sonra sürekli düşüşte kalan Nokia’nın Android yerine Windows Phone’u seçmesinin getirisi 250 milyon $ katkı payı. Fiyatları aşağı çeken Nokia’nın bu şekilde de ilerleme gösterememesinden korkuluyor.























