DİĞER

Hamilelikte Yüzme Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Uzmanlar hamilelikte egzersizin altını hep çiziyorlar ancak artan kilolarla birlikte, özellikle sıcak havalarda spor yapmak pek de kolay değil. Dolayısıyla yüzme, hamilelikte hareketli kalmak için harika bir seçenek! Peki bu sporun faydaları dikkat edilmesi gereken noktaları neler?

Hamilelik süresince kilo almaya başladıkça, hele de biraz fazla kilo aldıysanız egzersiz yapma motivasyonunuz çok olmayabilir. Ama yüzme fikri karada yapılacak olan egzersiz fikrinden çok daha caziptir. Daha hafif ve esnek hissedeceğiniz bir ortamda spor yapıyor olmak mükemmeldir! Ayrıca yüzmek, sadece egzersiz yapmanın sağlayacağı yararlardan faydalanmanızı sağlamaz, aynı zamanda bir dizi yaygın hamilelik ağrısına da iyi gelir. Bu haftaki yazımızda hamilelikte yüzme hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Ödem atmanıza yardımcı olur

Hamileyken yüzme özellikle ayak bileklerinde ve bacak bölgesindeki şişkinlikleri rahatlatmaya yardımcı olur. Ayrıca kanınızı alt ekstremitelerde toplanmaya karşı koyan dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.

Siyatik ağrılarını azaltır

Bebeğin vücutta baskı yaptığı noktalar sinir sıkışması kaynaklı ağrılara neden olabilir. Yüzmek, sinir ağlarını gevşetir ve ağrıları azaltır.

Mide bulantısını hafifletir

Hamilelik boyunca özellikle ilk dönemlerde bulantı pek çok kadında görülen bir rahatsızlıktır. Serin suda yüzmek mide bulantısında bir rahatlama sağlar.

Sıcak basmalarına iyi gelir

Hamilelik döneminde ter bezleri hızlı çalışır bu nedenle hareketli bir yaşam kimi zaman zor olabilir. Serin bir havuza ya da denize dalış, özellikle sıcak havalarda serinlemeye yardımcı olur.

Doğumu kolaylaştırır

Yüzme kas tonlarını korur ve dayanıklılığınızı arttırır. Bu iki özellik de doğum sırasında bebeği dışarı itmenizde size çok yardımcı olur.

 

Bunu da okuyun: Hamileyken Egzersiz Yapmanın 5 Faydası

Egzersizin önemli olduğunu herkes bilir ancak hamileyseniz egzersiz yapmak ekstra faydalıdır. İşte bu faydalardan 5 tanesi!

 

Su güvenliğini kontrol edin

Su ile taşınan hastalıkları önlemek için yüzmek istediğiniz havuzu araştırın. Hamilelik döneminde yüzerken kirliliğe maruz kalmamak için klorlu havuzlarda antrenmanları tercih edebilirsiniz.

Sıcak küvetten kaçının

Su sıcaklığının 40 derece ve üzerinde olduğu sıcak bir küvet ya da havuzda 10 dakikadan fazla zaman harcadığınızda, vücut sıcaklığınızda artacaktır. Bu durum düşük yapma ve beyin anormallikleri riskini artırabilir. Sıcak banyo güvensiz değildir ama çok sıcak ve uzun banyolardan kaçınmak gerekir.

Suya girip çıkarken yere dikkatli basın

Büyük bir karın ve hareket halindeki bir bebeğin, ağırlık merkezinizde değişimlere neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle hamilelikte düşme riskini azaltmak için havuz kenarı ve soyunma odası da dahil olmak üzere kaygan yüzeylerde yürürken ekstra tedbirli olun. Altı kaymayan terlikler ya da sandaletler kullanın ve hep dikkatli olun.

Nefesinizi tutmayın

Bebeğinizin oksijene ihtiyacı vardır, bu yüzden yüzerken nefesinizi sabit ve sürekli tuttuğunuzdan emin olun. Tüplü dalış gibi basıncın değiştiği aktivitelerden de uzak durun.

Sıvı alımınıza dikkat edin

Yüzerken çok hissetmeseniz de vücudunuz ısınır ve terler. Bu nedenle egzersizden iki saat önce yaklaşık 500 ml su içtiğinizden emin olun ve yüzme sırasında yudumlamak için havuz kenarında su şişesi bulundurun.

Başa dön tuşu