DİĞER

Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Polyesterden ipeğe, ketenden kadifeye, pamukludan satene, popliden duck’a; kumaş çeşitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Kıyafet alıyorsunuz ve etiketinde yüzdeli rakamlarla bilmediğiniz terimler yazıyor. Bunların ne olduğunu merak ediyorsunuz. Veya üzerinizde taşıdığınız, cildinize temas eden materyallerin doğasını, hatta doğal olup, olmadığını, hangi kumaşın daha sağlıklı olduğu hangi malzemeden nasıl üretildiğini merak bilmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Bu yazımızda kumaşları, kumaş çeşitleri nelerdir, hangi kumaş türleri karşımıza daha çok çıkmaktadır gibi konuları ele aldık. Sizin için hangi kumaş türleri daha iyi saptamak için buyrun kumaş çeşitleri nelermiş bakalım.

Polyester Kumaş

Günümüzde en çok kullanılan kumaş türlerinden biri olan polyester kumaş daha kaygan, sıkı, parlak veya elastik yapıda kumaş çeşididir.. Outdoor kıyafetler, spor kıyafetleri genellikle bu kumaşlardan üretilir. Su geçirmezlik, havayı hapsetmeden dışarı verme, hızlı kuruma gibi özellikleri nedeniyle performans ve koruma açısından avantajlı bir kumaştır. 200 yıldır doğal malzemeden üretilen polyester kumaş, son yüzyılda petrol türevi sentetik malzemeden üretilmeye başlanmış, giyimve kumaş konusunda devrimsel bir gelişim sağlamıştır.

Popli Kumaş

İnce iplikler ile sık dokunarak elde edilen ipeksi, akışkan, yumuşak kumaş cinsidir. Popli kumaş beş yüzyıl öncesinden günümüze yakın zamana kadar ipek malzemeden üretildiği için ipek ile özleşse de günümüzde merserize penye kumaşlar ile üretilerek benzer hissiyat ve görüntüde üretilebilmektedir.

Keten Kumaş

Keten bitkisinden elde edilen doğal elyaf ile üretilen malzemeden dokunan kumaş çeşidir keten kumaştır. Linen diye de geçer. Toz çekmeyen, güneşte solmayan, serin tutan, sert özellikleri dışında sağlıklı ve anti alerjik olarak bilinen keten kumaş en eski kumaş çeşitlerinden biri olarak doğal kıyafet tercih edenlerin gözdesidir. Bu kumaş çeşidi, kumaş türleri içerisinde kıyafetler dışında ev tekstilive banyoürünlerine kadar çok fazla yer bulabilmektedir.

Duck Kumaş

Genelde daha çok ev tekstili, su ve leke tutması istenmeyen mobilya, masa örtüsü gibi alanlarda kullanılan kalın, sıkı ve sert kumaş türüdür. Duck kumaş malzeme olarak %65 pamuk, %35 PES karışımı, sentetik ve doğal kumaşların birleşiminden oluşur. Kumaş çeşitleri arasında ev dekorasyonu, eski eşya yenilenmesi , perdelik kumaş denilince akla duck bezi olarak da gelen bu kumaş, kumaş çesitleri arasında en spesifik amacı olanlardan bir tanesidir.

Kadife Kumaş

Kadife kumaş liflerin dokuma yüzeyini belirli mesafede kaplayacak şekilde düzenlenmesi ile yoğun bir görüntü kazanan kumaş çeşididir. Eski dönemde ipek ve pamuktan dokunan bu kumaş, son yüzyılda naylon, yün, pamuk reyon gibi farklı kumaşlarla dokunmaya başlanmış günümüzde naylon kadifeler özellikle koltuk kumaşı olarak eşyalar üzerinde daha sık rastlanır olmuştur.

[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]

Pamuklu Kumaş

Pamuk bitkisinden toplanan doğal elyafların liflenmesi ile dokunarak üretilen kumaş çeşidi pamuklu kumaş veya koton olarak da geçer. Pamuklu kumaşın iyi boya tutması, kolay temizlenmesi, doğal hissiyatı gibi iyi özelliklerine karşın çabuk yıpranması, güneş ışığı gibi dış etkenlerden bozulması, ön işlem görmeden çekmesi gibi olumsuz özellikleri vardır.

Saten Kumaş

Parlak ve kaygan özellikli, doğal hissiyatlı, yün, ipek, pamuk gibi farklı malzemelerden dokunan kumaş çeşidine saten kumaş adı verilir. Farklı malzemeden dokulmasına ragmen benzer parlaklığa, sıklığa, sağlamlığa ve yumuşaklığa sahiptir. Kıyafetlerde astar, iç çamaşırı, gecelik gibi kıyafetler sıklıkla tercih edilmesinin nedeni günlük kıyafet olarak kısıtlı modellerde ve belli bir görüntüde olmasıdır. Yumuşak ve zarif olan bu kumaş, vücut hatlarını belli ettiği için dikkatle kullanılmalıdır.

Atlas Kumaş

Sık dokunmuş, düz renkli, sert ancak yumuşak görünümlü, parlak, ince iplikten yapılma kumaşlardır. Kıraliyet kumaşı olarak da bilinir. Atlas kumaş günümüzde sentetik kumaş taklitleri, ipek üretiminin azalması gibi sebepler nedeniyle hem çok pahalanmış hem de azalmıştır.

İpek Kumaş

İpek böceği kozalarından elde edilen nadide ipliklerden dokunarak elde edilen kumaş ipek kumaş olarak geçer. Oldukça doğal hissiyatı, dayanıklılığı, hava geçiren ancak iyi izole eden elbiselik kumaş olmasıyla talebi yüksektir ancak az ve zorlu üretimi dolayısıyla bu tür kumaş fiyatları oldukça yüksektir.. Pahalı olan bu kumaşın haliyle pek çok sentetik taklidi piyasada giderek artmaktadır. İpek kumaşın gerçek olduğunu anlamak isterseniz, kumaşın kolay kırışmıyor olmasına, elle dokunduğunuzda çok ufak pürüzleri algıladığınıza ve elle sürtü düğünüzde hafif sıcaklık hissettiğinize emin olun.

Su Geçirmez Kumaş

Genellikle sentetik polyester, akrilik gibi malzemeden dokunan, içerisinde suyu itici apreler bulunduran kumaş türüdür. Çadır, paraşüt, kaplama malzemeleri, inşaatlarda kullanılan membran türü kumaşlar gibi pek çok alanda su geçirmez kumaşlar bulmak mümkündür.

Başa dön tuşu