Motorola yana kay, koltukta artık yeni bir bütçe kralı var. Nokia akıllı telefonlarını üreten ve lisans veren şirket olan HMD Global, yavaş ama emin adımlarla yeni akıllı telefonlarını sürmeye devam ediyor. Bu yılın başında Nokia 6.1 bütçe telefonunu piyasaya süren şirket, yeni Nokia 7.1 ile bütçe sınıfında bulacağınız en iyi telefonlardan birini piyasaya sürüyor. Nokia’nun uygun fiyatıyla dikkat çeken yeni telefonu Nokia 7.1, bütçe sınıfı telefonlar için yeni bir standart oluşturuyor.
Nokia 7.1, görüntüsüyle ve bıraktığı hisle üst düzey bir akıllı telefon izlenimi veriyor. HDR destekli fantastik bir ekran, hızlı güncelleme vaadiyle gelen Android One ve fiyat etiketine rağmen yetenekli bir kamerayla geliyor. Kalite ve fiyat arasındaki ince bir tele dokunan Nokia 7.1, bütçe duyarlısı alıcılar için en iyi seçeneklerden birini oluşturuyor.
Şahane Tasarım, Mükemmel Boyut
Nokia 7.1, diğer bütçe dostu telefonlarda pek görülmeyen bir güzelliğe sahip. Kabaca bakıldığında daha pahalı bir görüntüye sahip ve bunu büyük oranda alüminyumdan oluşan sağlam yekpare gövdesine borçlu. Yanlardaki köşelerin düz olması, telefonun daha rahat kavranmasını ve elinizden kolayca kayıp düşmemesini sağlıyor. Ayrıca ön ve arka taraflardaki cam kısımlar da şık görünüme yardımcı oluyor.
Her ne kadar “sertleştirilmiş cam” sırt bu telefona estetik açıdan çok yardımcı olsa da herhangi bir işlevi bulunmuyor; yani bu telefonda kablosuz şarj desteği bulamayacaksınız. Üstelik bu cam kısmın bir veya birkaç düşmeden sonra kırılma ihtimali de düşük değil. Bu yüzden bir koruma kabıyla emniyete alınması gerekebilir.
Parlak Çelik renk seçeneği favorimiz olsa da Gece Mavisi de son derece hoş görünüyor. Karmaşık olmayan arka kısmın tepesinde (biraz çıkıntılı olan) bir dual kamera yer alıyor. Arka kısımda ayrıca; hızlı tepki veren, makulce yerleştirilmiş bir parmak izi okuyucusuyla beraber, alt kısımda bulunan Nokia ve Android One logoları bulunuyor.
Telefonun ön kısmında da bir Nokia logosu yer alıyor. Mavi modelde, arka ve ön kısmın köşelerinin yanı sıra kamera modülü çevresi de gümüşle biçimlendirilmiş. Bu stil sayesinde normalde sade görünen telefona gösterişli bir hava katılmış. Fakat Parlak Çelik seçeneğinin bakır biçimlendirmesi bize daha güzel görünüyor.
Doğru konumlandırma kullanışlılık sunuyor
Tepede bir kulaklık jakına, alt kısımdaki hoparlörün yanında da bir USB Type-C girişine yer verilmiş. Tıklayan güç ve ses düğmeleri telefonun sağ yan tarafında bulunuyor ve tatmin edici bir kullanım hissi uyandırıyor.
Telefonun ön kısmını çevirdiğinizde tepede bir çentikle (selfie kamerasına vb. özelliklere ev sahipliği yapan çerçeve çıkıntısı) ve dipteki çerçevede ise Nokia logosuyla karşılaşıyorsunuz. Bu telefon, HMD’nin çentik tasarımına sahip olan sadece birkaç telefonundan birini oluşturuyor ve fena görünmüyor. Çentik çok da büyük değil ve telefonu bir süre kullandıktan sonra daha az dikkat çekmeye başlıyor. Alt çerçevenin arzu ettiğimizden daha kalın olduğunu belirtmek isteriz ama buna da zamanla alışıyorsunuz. Tüm bunları bir yana bırakırsak, köşeden köşeye ekran tasarımının HMD’nin bütçe telefonlarına sıçradığına şahit olmak güzel bir şey.
Ekran boyutu, tatmin edici bir kullanım sağlayan 5,84 inç büyüklüğe sahip. iPhone XS’dekine benzer olan bu oran, bize kalırsa bir akıllı telefon için en ideali. Parmaklarınızla ekranın her bir köşesine rahatça ulaşabiliyor (tabi ortalama boyuttaki eller için). Ekranın 19:9 bakış açısı oranına sahip olması, telefona daha dar ve tek elle kullanımı kolay bir biçim sağlıyor.
Nefis Bir Ekran, Gür Bir Ses
Gorilla Glass 3 ile korunan Nokia 7.1’in 2.280 x 1.080 çözünürlüğe sahip LCD ekranı, telefonun albenisini teşkil eden başlıca özelliklerden biri. Siyahlar derin olmasa da renkler canlı ve görüntü keskin. Ekranın parlaklığıyla ilgili bir sorun yaşamadık ve telefonu açık ve güneşli havada rahatça kullanabildik. Ekran gerektiğinde ayrıca loş bir ışık seviyesine çekilebiliyor ve böylece gece yatakta okumak için gözlerinize kolaylık sağlıyor.
HMD bir şekilde bu bütçe telefonuna üst seviye bir özellik katmış: HDR10 desteği. Yani, geniş renk desteği ve daha güçlü kontrast sunan HDR destekli içeriği Netflix ve YouTube’dan izleme olanağınız bulunuyor. Ekran ayrıca herhangi standart netlikteki (SD) içeriği kendiliğinden HDR’ye dönüştürebiliyor. Bu dönüştürme harika sonuçlar üretmese de kesinlikle SD içerikten daha kaliteli görünüm kazandırıyor. Bu özellikten hoşlanmazsanız istediğiniz zaman devre dışı bırakabiliyorsunuz.
Ekran herhangi bir ödün vermiyor. Renkler dolgun, kontrast iyi ve şekiller son derece keskin. Video ve film izlemek için biçilmiş kaftan.
Peki ya ses? Telefonun alt kenarında yer alan tekli hoparlörü, yan tutarak film veya video izlediğinizde engelleyebiliyorsunuz. Buna rağmen hoparlörün sağladığı ses yüksekliği ve kalitesine hayran kalmamak elde değil. Razer Phone 2’nin stereo hoparlörleri kadar iyi olmayabilir ama eksiksiz ve keskin bir ses sunuyor. Sadece baslar biraz zayıf. Ayrıca endüstri tarafından yavaşça terk edilen kulaklık jakı seçeneğiniz de bulunuyor.
Sağlam Performans, Harika Android One Yazılımı
Nokia 7.1’e 4GB’lık RAM, 64GB’lık dahili hafıza ve daha fazla alana ihtiyaç duymanız halinde kullanabileceğiniz MicroSD kart girişiyle beraber Qualcomm’un Snapdragon 636 işlemcisi güç veriyor. Nokia 7.1’in 3GB RAM’li ve 32GB hafızalı daha ucuz bir sürümü de bulunuyor.
Bu telefon, kullandığımız iki haftalık süre boyunca üst seviye telefonlardan beklediğimiz her türlü görevi kolayca yerine getirdi. Android işletim sistemini parmaklarında oynattı ve tüm sevdiğimiz uygulamaları sorunsuz çalıştırdı. Bu süre boyunca telefonun bazen hafif takıldığını da fark ettik. Ayrıca fazla sayıda uygulama arasında sık dolaştığınızda telefonun yavaşladığını da gördük.
Çoğu oyun bu telefon üzerinde kolayca çalışıyor olsa da grafik yoğunluğu yüksek olan oyunlarda sorun yaşayabilirsiniz. Alto’s Odyssey ve Tekken oyunlarını oynadığımızda her ikisi de gayet iyi çalıştı fakat bu sırada telefonun bazen kekelemesi de dikkatimizden kaçmadı; bilhassa bildiriler aldığımızda.
AnTuTu test skoru, Moto G6 Olus (90.483), Moto g& (70.827) ve hatta son derece popüler Moto Z3 Play’in (110.949) bile çok üstüne bir seviyeye ulaştı:
Nokia 7.1 test sonuçları
- AnTuTu 3D Bench: 115.453
- Geekbench 4 CPU: Tek çekirdekte 1.345, çok çekirdekte 4.773
- 3DMark Sling Shot Extreme: 747 (Vulkan)
Nokia 7.1’in performansından memnun kaldık. Günlük kullanımdaki tatmin edici yetenekleri, ortalama kullanıcılar için ideal bir telefon olmasını sağlıyor.
Nokia 7.1, herhangi katkı yazılım içermeden, doğrundan Google’dan gelen bir Android sürümü olan Android One ile çalışıyor. Kalabalık değil, kullanımı basit ve istediğiniz şeye hızlıca erişiyorsunuz. Telefon henüz Android 8.1 Oreo ile çalışıyor faka HMD’ye göre Kasım sonuna kadar Android 9 Pie ile güncellenecek.
Android One’ın diğer avantajı da işte bu. İki yıl boyunca hızlı versiyon güncellemelerine ve üç yıl boyunca da güvenlik güncellemelerine erişebiliyorsunuz. Böylece telefonunuz güncel ve güvenli kalıyor. Bu fiyat seviyesindeki telefonlar için nadir bir durum.
Yetenekli Kamera
Bütçe telefonlarının kamera kalitesi genelde iyi çıkmaz. Nokia 7.1 bunun aksini kanıtlayarak yeterince güçlü olduğunu her fırsatta sergiliyor. Fakat bunlar arasında düşük ışık performansı bulunmuyor. Sırtında iki lens bulunduruyor ve bunların her ikisi de Zeiss Optics imzası taşıyor. Birincil kameranın 12 megapikselli lensinin f/1.,8 diyafram aralığı bulunuyor. 5 megapikselli ikincil kamera ise derinlik ölçümü için kullanılıyor.
Kamera hızlıca devreye giriyor olsa da fotoğraf çekimi anında ufak bir duraksama yaşıyor. Bir görüntüye odaklanmak için oldukça sabit durmanız gerekiyor yoksa bulanık bir fotoğrafla karşılaşıyorsunuz. Fotoğraflar genel olarak değerlendirildiğinde doğru renkler veriyor ve gündüz çekilen fotoğraflar beklenmedik ayrıntılar sunuyor. HDR neredeyse her durumda kendini gösteriyor olsa da bazen gökyüzü fazla parlak kalabiliyor.
Evet, az ışıklı ortamlarda ayrıntılar hemen kayboluyor ama renkler hala katı görünürken fotoğraflar da fazla karıncalı çıkmıyor. Ayrıca, kamera az ışıklı ortamlar da odaklanma zorluğu çekiyor.
Portre Modu hem arka hem de 8 megapikselli ön kamerada kullanılabiliyor. Burada gene bulanık fotoğrafların önüne geçmek için sabit durmanız gerekiyor. Kameralar, nesnelerin kenarlarını tanımlamada harika bir iş çıkarıyorlar. Sadece biraz saçlarda zorlanıyorlar.
Kameranın kullanımı kolay Pro modu ile ayarları anında değiştirebiliyorsunuz. HMD’nin “Bothie” modu sayesinde hem ön hem de arka kamerayla aynı anda fotoğraf çekebiliyorsunuz. Fotoğraf çektiğiniz anda surat ifadenizi de eklemek istiyorsanız harika bir özellik.
Genel olarak baktığımız zaman, bu fiyat düzeyindeki bir telefonda bulabileceğiniz en iyi kameralardan birine sahip. Optik görüntü dengeleme özelliği sayesinde deneyim daha pürüzsüz hale gelebilirdi. Fakat bu haliyle bile 7.1 harika fotoğraflar üretebiliyor.
Neredeyse Tam Günlük Pil Ömrü
Nokia 7.1 bu noktaya kadar gayet iyi gidiyordu. Telefonun en zayıf noktası: Pil ömrü.
Çoğu günlerde (orta ve hafif kullanımda), telefonun 3.060mAh pilinden tam günlük bir kullanım süresi çıkarabildik. Fakat kullanım yoğunluğunu artırdığımızda (oyun, foto, müzik, video, anında mesajlaşma) pil ömrü öğleden sonra 4 veya 5 gibi tükeniyordu. Eğer eve geç döneceksek mutlaka işten çıkmadan önce tekrar şarj etmemiz gerekti. Böyle bir durumla iki kez karşı karşıya geldik.
Neyse ki telefon hızlı şarj oluyor. HMD’ye göre, telefonun pil enerjisini 30 dakikalık bir şarj süresiyle yüzde sıfırdan 50’ye çıkarabiliyorsunuz. Testlerimizde HMD’nin bu konuda haklı olduğunu gördük. Telefonla gelen şarj cihazıyla telefonun pil ömrünü 30 dakikalık bir sürede yüzde 18’den 60’a çıkardık.
Artıları
- Sağlam performans
- Yetenekli kamera
- Harika ekran
- Hoş tasarım, süper üretim kalitesi
- Ucuz
Eksileri
- Pil ömrü daha iyi olabilirdi
- Performans zaman zaman çabalıyor