Her ne kadar hamilelik bulantılarının sağlıklı bir hamileliğin işareti olduğu bilinse de bulantı ile yaşamak bunaltıcı olabilir. Özellikle çalışan bir anne adayı iseniz çalışma hayatınızın da bu durumdan etkilenmesi olası. Peki uzmanlar ve bu süreçleri deneyimlemiş kadınlar konu ile ilgili nasıl tavsiyelerde bulunuyorlar?
Hamilelik döneminde yaşanan bulantılar tipik olarak ikinci trimester başlamadan önce biter. Bu sürecin geçici olduğunu bilmek sizi rahatlatabilir. Diğer yandan hayat devam etmektedir. Özellikle çalışma yaşamınızı sürdürmek niyetideyseniz hamilelikte bulantı ile başa çıkmanın yolları sizin için bilinmesi gereken bir konudur.
Patronunuza veya bir meslektaşına durumunuzu söyleyin
Kendinizi çok hasta hissediyorsanız, çalışmanız da bu durumdan etkileneceği için müdürünüzü bilgilendirmenizde fayda vardır.
Birçok kadın patronlarına ya da müdürlerine hamile olduklarını hamileliklerinin başında söylemenin iyi bir fikir olduğunu düşünür. Hatta arkadaşlarınıza ya da ailenize söylemeden önce bile bunu yapmayı düşünebilirsiniz. Böylelikle doğum ve sonrasındaki süreçle ilgili izinleriniz ile ilgili ayarlamalar yapmak için yeterli zamanı bulabilirler. Ayrıca yaşadığınız bulantıların sadece sabah saatlerini kapsamadığını kimi zaman gün boyu sürebileceğini bilmeleri de önemlidir.
Bununla birlikte durumunuzu patronunuza söylemek istemiyorsanız (ne sebeple olursa olsun iyi bir fikir gibi görünmüyorsa) güvenilir bir meslektaşınıza söylemeyi düşünün.
Ofisteki birinin sizi kolladığını bilmek, sizi rahatlatıp işlerinizi kolaylaştırabilir.
Sizi yormayacak gıdalar tüketin
Bu dönem hamilelik bulantıları nedeniyle iştahınızın da azalması muhtemel. Öte yandan boş mide de bulantıyı tetikleyen başka bir unsur olabilir. İşte işinize yarayabilecek bazı gıda tavsiyeleri:
– Zeytinyağlı tost
– Limonlu buzlu çay
– Zencefilli ürünler (zencefilli gazoz, zencefilli kurabiye, taze zencefilli çiğneme)
– Kraker
– Soya peyniri, fıstık ezmesi, kinoa ve humus gibi yüksek proteinli atıştırmalıklar
Ayrıca midenizin sakin kalmasına yardımcı olan yiyecekler neyse onları tercih edin. Bu dönemde uzmanların beslenme ile ilgili başka tavsiyeleri ise şöyle:
– Üç büyük öğün yerine her gün beş veya altı küçük öğün yiyin.
– Akşamları yatmadan ve sabahları yataktan çıkmadan önce birkaç kraker yiyin.
– Gün boyu proteinli küçük atıştırmalık yiyecekler yiyin.
– Baharatlı yiyeceklerden ve yağlı yiyeceklerden kaçının.
Mümkünse evden çalışın
Bu pek çok kadın için bir seçenek olmayabilir ancak buna izin veren bir işyerinde çalışıyorsanız bu dönemde evden çalışma seçeneğini kullanın. Bazı iş yerleri de esnek seçenekler sunabilir. Alternatifler ne olabilir netleştirin. Evden çalışmak, işleri kendi temponuzda halletmenize yardımcı olabilir ve şehir hayatında karşınıza çıkması muhtemel olan bir çok kokuya maruz kalmamanızı da sağlar.
Kokulara duyarlılığınız zaman içinde azalacak merak etmeyin.
Yürüyüşe çıkın
Mide bulantısı dalgaları patladığında, temiz hava almak, birçok hamile kadının bulantı sorununu hafifletir. Aynı zamanda uzmanlar tarafından önerilen bir stratejidir.
Bir dahaki sefere ofiste ya da kapalı bir ortamda bulantı dalgası geldiğini hissettiğinizde dışarıda kısa bir yürüyüş yapın. Bunu yapmanız o an için mümkün olmazsa cam açıp derin nefesler almayı deneyin.
Haklarınızı bilin
Doğum izni yasal bir haktır ve çalışan hamile kadınlar tarafından bu hakkın kullanımına dair detaylar süreç içinde öğrenilir. Bununla birlikte hamilelik süresince de çeşitli haklarınız vardır. Bunları da mutlaka öğrenin.
Hamile bir kadın doktor raporuna bağlı olarak çalışma saatleriyle ilgili değişiklik isteyebilir, riskli bir hamilelik yaşıyorsa yine raporlarını sunarak çalışma koşullarıyla ilgili değişiklik isteyebilir, hareketli bir iş yaşamı varsa, masa başı bir işe dönebilir, trafiğin çok yoğun olmadığı saatlerde işe gelip gidebilir, gece vardiyası varsa gitmemeyi talep edebilir. Bütün bu hakları iyice öğrenin ve gerekli durumlarda haklarınızı gözetin.