Apple Mac Mini, klavyesi ve mouse’u olmayan, monitör, klavye ve mouse bağlanabilen ve boyutuna göre güçlü bir masaüstü bilgisayar kasasıdır. Apple Mac Mini 2018 ise yenilenmiş biçimidir.
Apple Mac Mini (2018) çok bekletti ama buna değdi. Zekice tasarlanmış bu ufak biçimli bilgisayar, boyutuna rağmen son derece ciddi teknik özelliklere sahip bulunuyor. Yeni Mac Mini ucuz değil ama diğer ufak PC’lerle karşılaştırıldığında son derece rekabetçi bir fiyatı var; bilhassa yetenekleri düşünüldüğünde.
Mac Mini 2018’in çıkmasıyla Apple’ın ufak biçimli Mac’lere sırtını dönmediği tamamen ispatlanmış oldu. Çoğu Apple hayranının gözdesi olmasına rağmen, Mac Mini dört yıldan fazla bir süredir ciddi bir yenilenme görmemişti. Mac’lerin en ufağı yeni sürümüyle beraber tekrar rekabet sahnesine çıkmış oldu.
Apple’a göre son Mac Mini’den beş kat daha hızlı olan Mac Mini’nin teknik özelliklerine baktığımızda, o uzun bekleyişin hakkı veriliyor gibi. Bu performans artışının arkasındaki dramatik güç artışı ile müthiş bir potansiyel sağlanıyor. Buna maksimum 64GB RAM ve altı çekirdekli CPU eşlik ediyor.
Mac Mini, bir medya oluşturma aracı olarak pazarlanıyor ve Apple’a göre, 2014 modeli karşısında 30 kat daha hızlı HEVC video kodlaması yapıyor. Ayrıca arka kısmında bolca giriş yer alıyor ve sadece bir HDMI girişine sahip olsa bile Mac Mini’nin dört adet Thunderbolt 3 girişi bulunuyor.
Peki, o kadar beklemeye değdi mi? Mac’lerin en küçüğüne 2019’da sahip olmak ne kadar mantıklı? Gelin bu soruların cevabını beraber bulalım.
Teknik özellikler
İşte test ettiğimiz Mac Mini’nin teknik ayrıntıları
- CPU: 3,6 GHz Intel Core i3-8100 (dört çekirdek, 4 iş parçacığı, 6 MB önbellek)
- Grafik: Intel UHD Graphics 630
- RAM: 8 GB (2.666 MHz DDR4)
- Depolama: 128 GB PCIe SSD
- Girişler: 4x Thunderbolt 3 (USB-C), 3,5mm kulaklık girişi, 2x USB 3, HDMI 2.0, Gigabit Ethernet
- Bağlantılar: 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0
- Ağırlık: 1,3 kg
- Boyut: 19,7 x 19,7 x 3,6 cm
Tasarım
Önceki Mac Mini’lerin sıkıştırılmış, mantıklı tasarım tarzına hayran kalanlar yeni Mac Mini ile aynı çizginin devam ettiğini öğrenmekten memnun kalacaklar. Boyutu önceki Mac Mini ile hemen hemen aynı olan yeni sürümün ağırlığı ise biraz daha fazla: Önceki Mac Mini’nin ağırlığı 1,19 kg, yeni sürümün ağırlığı ise 1,3 kg.
Boyutlar değişmiş olmasa bile Mac Mini her zamankinden çok daha güçlü bir donanımla geliyor. Yeniden tasarlanan termal mimarisi dahilinde daha büyük bir havalandırma pervanesi, genişletilmiş hava çıkışları ve revize edilmiş bir güç sağlayıcısı barınıyor.
Klasik Mac Mini tasarımı ufak değişimler de yaşamış. iMac Pro ile aynı plan Uzay Grisi ile gelen yeni Mini aynı zamanda büyük oranda geri dönüşüm felsefesiyle üretilmiş. Apple’a göre Mac Mini’nin %60’ı tüketiciden dönen yeniden dönüştürülmüş plastikten oluşuyor. Bilgisayarın kasası ise %100 geri dönüştürülmüş alüminyumdan üretilmiş.
PCIe kati hal diskine (SSD) geçilmesi Mac Mini’yi sadece daha hızlı yapmıyor, aynı zamanda daha serin çalışmasını da sağlıyor; ufak biçimli PC’ler için artık olmazsa olmazlardan.
Girişler açısından Apple Mac Mini (2018) dört adet Thunderbolt 3 USB-C portu, bir HDMI 2.0, iki USB-A, ses girişi ve 10 Gb ethernet seçenekli Gigabit Ethernet portuyla geliyor. Güç düğmesi arka köşede yer alıyor ve Apple ürünlerinde artık ender rastlanan 3.5mm kulaklık girişi de bulunuyor.
Çift monitör kullanımında aparat gerekecek
Sadece tek bir HDMI girişi bulunduğu için, eğer birden fazla monitör kullanıyorsanız Thunderbolt 3 desteği gerekiyor, aksi takdirde adaptör kullanmanız gerekecek. Mac Mini daha çok içerik üreticileri için geliştirildiği göz önüne alınırsa, bu kullanıcılar arasında birden fazla monitör kullanımı yaygın olduğu için pek çok kişinin ek aksesuar alması gerekecek.
İyi haber ise Thunderbolt 3 ile aynı anda iki 4K ekranı kullanabiliyorsunuz ve bu durumda bile geriye kullanabileceğiniz iki giriş daha kalıyor. Mesela bu girişlerden birine harici grafik kartı düşünebilirsiniz, ki Apple Mac Mini (2018) bu desteği sunuyor. Mac Mini ile her zamanki gibi klavye ve fare de gelmiyor, o yüzden bunlar zaten elinizde yoksa toplam fiyata iki aksesuar daha katılıyor.
Şaşırmamak lazım ama Apple Mac Mini, Intel NUC ya da ZOtac ZBox gibi mini PC’lerin aksine kolayca donanım yükseltmesi yapılacak bir bilgisayar değil. Yani, Mac Mini teknolojik olarak yaşlanmaya başladığında basitçe kapağı açıp (bellek dışında) yeni parçalar ekleyemiyorsunuz.
O yüzden yenilenebilirlik sizin için önemliyse zorlanabilirsiniz. Tabi bu, Apple’ın yöntemlerine alışkın hiç kimse için şaşırtıcı olmamalı. En azından yeni Mac Mini’nin yüksek teknik kabiliyeti sayesinde bu problemin kısa vadede endişe yaratacağını düşünmüyoruz.
Genel olarak, Apple’ın Mac Mini’nin boyutunu büyütmeden çok daha güçlü bileşenlerle donatması ve pek çok giriş eklemesini memnuniyetle karşıladık fakat burada tek bir HDMI girişine yer verilmesi ve bir tek DisplayPort girişi bile bulunmaması çoğu kişiyi rahatsız edebilir.
Testler
İşte Apple Mac Mini 2018’in çeşitli testlerimizde aldığı sonuçlar:
- Cinebench CPU: 587 puan
- Grafik: 40,75 FPS
- Geekbench 4: Tek çekirdek 4.733, çok çekirdek 14.447
Performans
Mac Mini’nin masaüstü çapında bir 8. nesil Intel Coffee Lake’in dört ve altı çekirdekli modellerini bulunduruyor ve bu yüzden performans beklentilerimiz son derece yüksek. Kare şeklindeki bu yeni bilgisayar, önceki modele göre beş kat da yüksek bir değer performans sergiliyor. En azından Apple’a göre.
Mac Mini’nin içerik üreticilerine hitap etmesi ve içerik üreticilerinin de talebkar yazılımlarla ve büyük dosyalarla haşır neşir olmaları, 2018 Mac Mini’sinin ayak uydurabilmesini gerektiriyor. Belki de önceki modellerden daha fazla…
Dört ve altı çekirdekli, Turbo Boost hızlarıyla 4,6 GHz’e kadar çıkan Intel Core işlemcileri ve 64 GB’a kadar çıkan bellek desteği kesinlikle Mac Mini 2018’i hızlı ve atik kılıyor ve birden fazla görevi aynı anda gerçekleştirirken hiç terlemiyor.
Son Mac Mini ile Apple T2 güvenlik yongası geliyor ve bu sayede “en iyi güvenlik” için gerçek zamanlı şifreleme gerçekleştiriliyor. T2 yongası ayrıca 30 kata kadar daha hızlı HEVC video dönüştürümü de yapabiliyor. Bu video düzenleyenler için harika bir haber.
Apple Mac Mini 2018’in teknik açıdan tek üzücü kısmı, Intel UHD 630 tümleşik grafik birimini kullanması. Bir tür ayrık bir grafik ünitesi arzu ediyorduk bu yüzden de video düzenleme ve 3D modelleme yapanlar için bu bir parça kısıtlayıcı olabilir. Neyse ki bilgisayara harici bir eGPU grafik kartı bağlayarak bu açığı kapatabiliyorsunuz.
Günlük kullanımlarımızda Mac Mini’den çok memnun kaldık. macOS 10.14 Mojave işletim sistemiyle çalışan bilgisayar hızlı ve tepkisel bir his yarattı. Uygulamalar adeta anında açılıp kapandı ve hatta daha yoğun görevler (video transkodlama gibi) hızlı ve gürültüsüz bir şekilde tamamlandı.
Testlerimizde Mac Mini, MacBook Pro ya da iMac Pro gibi profesyonel ölçekteki pahalı Apple aygıtlarıyla yarışamıyor ama gene de fiyatına göre son derece etkileyici bir performans sergiliyor; özellikle çok çekirdekli testlerde. Hatta bilgisayarın altı çekirdekli işlemci modelini tercih ederseniz çok daha iyi sonuçlar elde ediyorsunuz.
Önceki nesil Mac Mini ile karşılaştırıldığında ortada rekabet falan kalmıyor. Son Mac Mini, performans açısından eski modeli silip süpürüyor. Mac Mini kullanmaktan memnunsanız ve yenilik arıyorsanız o zaman yeni Mac Mini’den çok memnun kalacaksınız.
Son fikrimiz
Pek çoğumuz yıllarca Apple’ın yeni bir Mac Mini üretmesini bekledik ve bu yüzden yeni modelin sonunda yaklaşık bir sene önce duyurulması bizi oldukça heyecanlandırmıştı. Yeni Mac Mini’yi tanıdıkça Apple’ın kolaya kaçmadığını ve beklentilerimizden bile yüksek yenilikler getirdiğini görüyoruz.
Son derece yetenekli bu ufak bilgisayarın harika düzeyde modern özellikleri ve bileşenleri bulunuyor ve rakibi olan pek çok ufak bilgisayarı gölgede bırakıyor. Yeni Mac Mini gösteriyor ki, Apple yeni modelle artık sadece sıradan kullanıcıları değil, aynı zamanda profesyonelleri de hedefliyor.
Ayrıca benzer düzeydeki fiyatlara sahip diğer ufak biçimli bilgisayarlara göre çok daha iyi bir performans veriyor. Mac Mini için çok uzun bir süredir bekliyorduk ama en başta sorduğumuz sorunun cevabı: “Evet, kesinlikle değdi”.
Artıları
- Büyük çapta yenilenmiş özellikler
- Aynı ufak tasarım
- Dört USB-C Thunderbolt 3 girişi
- İyi fiyat
Eksileri
- Vasat tümleşik grafik kartı
- Klavye ve fare yok