OTOMOTİV

Aracınızın Ömrünü Uzatmak İçin Yapmanız Gerekenler

Temizlik ürünlerinden servis bakımlarına, düzenli kontrollerden sürüş kılavuzuna; otomobilinizin ömrünün daha uzun olması için dikkat etmeniz gereken detaylar burada!

Otomobilinizin sağlığı hayatınızda en az yaşam alanınız kadar önemlidir. Araç bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı bu konudaki en önemli donedir. Bu sayede aracın ömrü ne kadar uzun olursa, kaynaklarınızı daha etkin kullanarak uzun vadede tasarruf edersiniz ve öte yandan da seyahat güvenliğinizi arttırmış olursunuz. Belli yatırımlar ve doğru araç bakım ve onarımı ile yerinde müdahaleler yaparak aracınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Araba bakımı için kullanacağınız oto bakım ürünlerinin hangilerini öncelikle kullanacağınızı bilerek, araç bakım ve onarımı konusunda hedefler belirleyerek, araç bakımı ne zaman yapılır konusunu gözden geçirerek aracınızın ömrünü ciddi bir zaman diliminde uzatabilirsiniz. İşte ipuçları!

1. Aracınız için en iyi servisi belirleyin

Otomobilinizin ömrü için teknik servis ve araç bakımı yapacak ustalar oldukça önemlidir. En yakınınızdaki oto sanayine gidin, ustalarla görüşün, çevrenizdeki insanlar ile araç bakımı nasıl yapılır konusunda fikir aın. Her aracın kendi marka yetkili servisi vardır ancak yetkili servisler daha çok parça değiştirmek üzerine bir servis anlayışı sunarlar. Parça değiştirmek ve orjinal parça kullanmak çoğu zaman aracınız açısından can kurtarıcıdır. Ancak bizim önerimiz araca hakim diğer bir servisin ve ustanın da görüşünü mutlaka almanız ve elinizin altında iyi bir usta alternatifi bulundurmanızdır.

2. Bakım periyodlarını atlamayın

Araçtan araca oldukça değişmekle birlikte periyodik bakım servislerini mutlaka zamanında yaptırın. Aracınız yepyeni dahi olsa ilk servisten başlayarak tüm muayenelerini, bakımlarını takip edin. Bakımlar konusunda bakım defteri veya kayıt tutulmasını sağlayın. Kişisel ajandanız ve takviminize bu periyodları işleyin.

3. Yağ ve suyu en az haftada bir kontrol edin

Motor yağı seviyesini, mümkünse motor soğukken ve radyatör su seviyesini en az haftada bir kontrol edin. Bazı benzinliklerdeki pompa görevlilerinden bu hizmeti talep edebilirsiniz. Motor yağının her zaman ideal seviyede olduğundan emin olun. Aracınızı koduna ve kılavuzuna göre doğru kodlu motor yağını, kalitesine güvendiğiniz markalardan temin edin. Su seviyenizi de sıklıkla kontrol edin, ciddi bir değişme olursa mutlaka yola çıkmadan servisinize danışın. Belirli aralıklarda motor yağını komple değiştirmeyi ve özellikle soğuk kış dönemi öncesi suyunuza antifriz eklemeyi unutmayın.

4. Yakıt kalitesine dikkat edin

Uzun vadeli motor ömrü adına yapılacak en büyük hatalardan bir tanesi de ucuz diye kalitesiz yakıt almaktır. Kalitesiz yakıt ne kadar uygun fiyat olursa olsun uzun vadede size çok daha zarar verecektir. Motorun çekim gücünü ve ömrünü mutlaka etkileyecektir. O yüzden mümkünse aynı markanın benzin istasyonlarını kullanın, yüksek oktanlı kaliteli yakıtları tercih edin. Yakıt ile birlikte kullanılan motor katkılarından kullanarak motorun temizlenmesine ve güçlenmesine yardımcı olun.

5. Hava filterinizi temizletin, değişimleri atlamayın

Hava filtrenizi zamanı geldikçe değiştirin. Yakıt tüketimi konusunda da oldukça önemli olan hava filtresi, tıkandıkça motor ömrüne de etki etmektedir. Hava filtresini servisinizin önerdiği sıklıkta mutlaka değiştirin.

6. Devir aralıklarına dikkat edin

Otomobilinizin ömrü konusunda aracınızın parçalarının yeniliği ve bakımı kadar, onu kullanırken göstediğiniz özen de oldukça etkilidir. Özellikle manuel vitesli araba kullanıyorsanız, çok yüksek devirde veya düşük devirde araç kullanmaktan kaçının.

7. Ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçının

Aracınızla hız yapmayı seviyor olabilirsiniz ancak bu ani hızlanma ve yavaşlamalar güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Bir sürücü olarak aracı ne kadar yumuşak kullanırsanız, aracınız o kadar uzun ömürlü olur ve aracınızın içindeki diğer yolcular da o kadar konforlu seyahat ederler. Sürekli aracınıza binen yolculara aracınızda ne kadar rahat gittiklerini sorun, olumsuz yorumlar alırsanız araç kullanımınızı gözden geçirmeniz gerekli!

8. Kaportanızı dış etkenlerden koruyun

Araç donanımı kadar aracınızın dışı da ömrünü belirler. İstenmeyen oksitlenmeler, çürümeler, zaman geçtikçe araçta bazı açıklıklara ve daha büyük alanlarda bozulmalara meydan verir. Kaportanızı güneş ve nemden mümkün oldukça koruyun. Aracınız kapalı garaja girmiyorsa, araç kılıfı kullanın. Belirli aralıklarla kaportanıza cila yaptırın ve mutlaka kaliteli cila malzemesi kullanın.

9. Detaylı araç temizliğinizi eksik etmeyin

Aracı bütüncül olarak görürsek, araç ömrünü yalnızca motora bağlayamayız. Kaporta, araç içi kısımlar, ön panel gibi bölümlerin yeniliğini koruması araç bakımı nasıl yapılır konusunda araba temizlik seti de önem verilmesi gereken kısımlardır. Araç içi, araç dışı ve motor üzerinde etkili olan detaylı araç temizliği ve bakımının yeterli sıklıkta yapıldığından emin olun.

10. Oto bakım ürünlerini yedekte bulundurun

Son olarak araba bakımı konusunda öneme sahip olan oto bakım ürünleri listesini hazırlayın. GittiGidiyor’dan yapacağınız araştırmada güvenilir markalardan araç bakım ürünleri en uygun fiyata karşınızda olacak ve siz de olası hasar ve yenilemelere hazırlıklı olacaksınız.

Başa dön tuşu