Biga’dan Kapadokya’ya, Efes-Mimas rotasından Kaş-Olimpos Likya yoluna, Selimiye’den İçmeler’e; motosikletle kış aylarında yapabileceğiniz en iyi rotalar burada!
Kış ayları genelde motorcuların uzun soluklu rotalara koyulmadıkları aylardır. Ancak yine de motorundan, yollardan uzak duramayanlar, uzun yol konusunda yeterince tecrübe sahibi olanlar kış sürüşü yapmak isteyeceklerdir. Motosiklet ile kış sürüşü denince korkulacak pek çok şey önceden doğru önlemlerle engellenebilir.
Ülkemizde özellikle yazın sıcak nedeniyle motosiklet seyahatini zorlaştıran bölgeler kış mevsimi için keyifli olabilmektedir. Biz de sizler için kış mevsiminde motorsiklet ile yapabileceğiniz rotaları araştırdık.
1. Likya Rotası: Olimpos – Kaş
Rotanın yaklaşık uzunluğu : 134 km
Efsanevi Likya uygarlığının antik kalıntılarını, Anadolu üzerinde yaşamış medeniyetlerin içerisinde özellikle donanması olanlara ev sahipliği yapmış bu bölge kış mevsiminde ılıman iklimi ile iyi bir motorsiklet rota alternatifi olacaktır. Yüksek mevkilerde özellikle sabah erken saatlerinde buzlanma görülebilse de, genel olarak kar ve buz ile ile ilgili sıkıntı çekmeyeceğiniz bir rota. Akdeniz manzaraları, maki bitki örtüsü, sedir ve çam ormanları, deniz manzaraları ile dünyanın en iyi motosiklet yürüyüş rotalarından olan Likya yolunun bir kısmı bu rotadan geçmekte ve Olimpos yakınlarında son bulmaktadır. Turizm altyapısı ve gezginlere alışkın bölge halkı nedeniyle kalacak yer ve yemek bulmakta zorlanmazsınız. D 400 üzerinden Demre üzerinden Finike’ye ve sahil yolundan Kemer üzerinden Olimpos’a ulaşabilirsiniz. Virajlara ve inişlere hazırlıklı olun. Yağmur ihtimaline karşı hızlı kuruyabilen outdoor giyim tercih edin. Su geçirmez çantalar işinize oldukça yarayacaktır.
2. Biga – Balıkesir Orta – Kuzey Ege Rotası
Rotanın yaklaşık uzunluğu : 170 km
Çanakkale’nin güneyinden Biga ilçesinden çıkarak, sırasıyla Çan, Yenice ilçelerinden geçip, D555’den D230’a bağlanan rotadır. Bu rota oldukça yerel, otantik sosyal ortamı gözlemlemek isteyen gezginler için idealdir. Yol üzerinde iniş çıkışlar, tarlalar, köyler bulunmaktadır. Turizm altyapısı gelişmemiştir ancak köylerde dahi yiyecek yemek bulabilir, şehir veya kasabalarda konaklayabilirsiniz. Hava durumuna göre zaman zaman kar yağışı ve buzlanma bekleyebilirsiniz ancak genel olarak sürüşü rahat bir rotadır. Ara yollarda traktörlere dikkat edin. Kış ayları için bu yollarda mümkün oldukça görülebilirliğinizi arttırın. Reflektif kıyafetler, yansıtıcılar taşıyın. Motor aydınlatmanızın iyi durumda olduğundan emin olun.
3. Kapadokya Rotası
Rotanın tahmini uzunluğu: 140 km
Nevşehir üzerinden Avanos, Göreme, Ürgüp arayollarından Taşkınpaşa üzerinden veya D 765 üzerinden Sultansazlığı milli parkına kadar giden ve yuvarlak hat üzerinden yukarıdan geri dönen bir rota oluşturabilirsiniz. Kapadokya her mevsim ayrı güzelliğe sahiptir. Kış mevsiminde kar yağışı beklenebilir. Ancak Anadolu’nun pek çok yerine göre daha sakin bir kış soğuğu beklenir. Bu rota için kış lastikleriniz olması şart. Bölgede servis altyapısı gelişmiştir ve konaklama için oldukça geniş seçenek bulunmaktadır. Oraya kadar gitmişken kayadan oyma eski bir peri bacasında kalmanızı ve bölgenin ünlü şaraplarından denemenizi mutlaka öneririz. Karlı ve buzlu havalarda karayolları tarafından önlem olarak dökülen yol tuzuna da en az buza verdiğiniz kadar dikkatinizi verin. Kışlık montu kullandığınıza emin olun.
Efes Mimas Rotası
4. Rotanın tahmini uzunluğu: 180 km
Anadolu’nun antik rotaları arasına son dönemde katılan başka bir rota da Efes Mimas yoludur. Antik İyon uygarlığının kalıntılarının yanı sıra, zeytinyağı işliklerinin ve zeytin tarlalarının olduğu zeytin rotası, üzüm bağlarının ve bölgenin en iyi şaraplarının işlendiği üzüm rotası gibi farklı ilgi alanlarına göre oluşturulmuş rotalar içerir. Bunların bazıları yürüme yoluyken, bazıları stabilize ve tali yol olarak motorsiklete açıktır. Birbirinden güzel vadiler, deniz manzaraları bulurken Gülbahçe körfezinden dönüp Mordoğan üzerinden Karaburun’a doğru devam eden rota eski ismiyle Mimas yeni ismiyle Karaburun yarımadasının en ucuna doğru devam ettikçe yol giderek daha da virajlı hale gelmektedir. Küçükbahçe, oradan da Çeşme’nin Ildırı köyüne ulaşarak rotayı tamamlayabilirsiniz. Kar yağışı ve don ihtimali oldukça düşüktür ancak havanın durumuna göre özellikle kuzey-kuzey batı kısmında sert rüzgarlar bekleyebilirsiniz. Deniz kıyısı meyhaneleri, kefal havyarı denemeden geçmeyin. Motorsiklet kaskınızın hava şartlarına doğru olduğuna ve rüzgara ve neme karşı tam oturduğundan emin olun.
5. Marmaris Selimiye – İçmeler Rotası
Tahmini rota uzunluğu: 100 km
Güney Ege bölgesinden bol virajlı ve keyifli bir motorsiklet rotamız daha Marmaris – Selimiye rotasıdır. Bu bölge her yaz binlerce turisti ağırlayan, kız kayası, kleopatra adası gibi yat turizminin gözdesi Selimiye gibi koylara ev sahipliği yapar. Rota Marmaris’ten Armutalan’a, oradan Hisarönü’ne D400 üzerinden geçer. Hisarönü, Orhaniye, Selimiye duraklardır. Kışın yaza göre daha az servis altyapısı bulabilirsiniz ancak kasaba ve merkezler canlıdır. Selimiye’den geri dönen yolda Turunç tarafında doğru dönerek, İçmeler üzerinden Marmaris’e dönerek tam tur yapabilirsiniz. Genelde körfez iç kısmı çok sert rüzgar almaz ancak kış mevsiminde yoğun yağışlar olabilir. Yağmurlara karşı sarı ve turuncu vizörler avantaj sağlar. Su kaydırıcı spreyler yine ön camınızı ve farları koruyabilir.