OTOMOTİV

Otomobil Deri Koltuk Bakımı

Otomobil sahipleri çocuğunlukla otomobillerinin dış temizliği ve bakımıyla ilgilenip, iç temizliğine çok fazla önem vermeyebiliyor. Oysa aracın dışı kadar iç bakımının ve temizliğinin yapılması da önemli bir detay. Özellikle içi deri kaplı otomobil deri koltuk bakımı yapılmasını gerektiren bir segmenttedir.

Araç deri koltuk bakımı ve temizliği deri kaplama olmayan koltuklara sahip bir aracınkine nazaran çok daha hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Çünkü araç deri koltuk bakımı uzun süre yapılmadığında deride telafisi olmayan aşınmalar, solmalar ve çatlamalar meydana gelecektir.

Araç deri koltuk bakımı neden önemlidir?

Otomobil satışlarında çoğunlukla opsiyonel olarak sunulan ve ekstra ücret alınabilen deri koltuk seçimi aracın daha lüks, daha cazibeli ve daha şık görünmesini sağlayan bir detaydır. Ancak eğer tercih ettiğiniz araba deri koltuk bakımı gerektiren bir arabaysa, oto deri koltuk bakımı nasıl yapılır konusunu bilmenizde fayda var.

Oto deri koltuk bakımı düzenli olarak yapılmadığında meydana gelebilecek hasarlar telafisi olmayan hasarlar olabileceğinden aracın döşemesini değiştirmek zorunda bile kalabilirsiniz. Otomobil deri koltuk bakımı deri yüzeylerin temizlenmesine uygun olan ürünlerle yapılmalıdır. PH derecesi 10 üzerinde olan temizlik malzemeleri deri koltuklara zarar verebilmektedir. Tercihinizi özel olarak üretilen oto deri koltuk bakım ürünleri kullanmaktan yana yapmanızı öneririz.

Otomobil deri koltuk bakımı yaparken yalnızca deri yüzeye uygulayacağınız temizlik ürünlerini değil gülme sırasında kullanacağınız sünger ve fırça gibi ürünleri de özel olarak seçmekte fayda var. Sert fırçalar deriye zarar verecek yırtılmasına, soyulmadına ve aşınmasına sebep olabilir.

Deri kaplı koltukları olan otomobillerden bazılarının koltuk ısıtma özelliği olduğundan, otomobil deri koltuk bakımı sırasında ıslanmamasına dikkat etmekte fayda vardır. Yine koltuk kenarlarında bulanan tuş takımları temizleme sırasında zarar görebilen mekanizmalar olduğundan, kullanılan ürünlerin bu bölgelere gelmedinden emin olmakta fayda var.

Otomobil deri koltuklarının bakımı yapılırken, arka koltukların açıldığı bölümlerin de temizlenmesi önemlidir, havasız kalan bu yüzeyler zamanla aşınacak ve zarar görecektir. Bu bölümleri sildikten sonra koltuklar bir süre yatık pozisyonda tutularak iyice kuruduğundan emin olmak gerekir.

Araç deri koltuk bakımı yaparken hangi malzemeler kullanılabilir?

Otomobilinizin deri koltuklarını temizlemek için satın aldığınız özel üretilmiş olan oto deri koltuk bakım seti bile olsa mutlaka çok fazla görünmeyen bir bölümde deneme yapmakta fayda var.

  • Deri koltuklarınızı temizlemeye süpürme işleminden başlayın.
  • Deri koltuklar için özel üretilen deri temizlik spreylerinden kullanıyorsanız spreyi sıkın.
  • Deri temizleme losyonu veya deri temizleme köpüklerinden faydalanarak temizliği daha derin de yapabilirsiniz.
  • Deri koltuklar için özel üretilmiş olan süngerlerle kullandığınız temizleme ürününü yayabilirsiniz.
  • Deri yüzeyleri silerken süngeri yumuşak ve çok ıslak olmamasına dikkat edin.
  • Temizleme işlemi sonrasında otomobilinizin deri koltuklarının iyice kuruduğundan emin olun. Bu süre genellikle 4 saat kadardır.
  • Özellikle açık renk deri kaplı koltuklar tamamen kurumadan oturulduğunda iz yapma ihtimali artacaktır.

Araç deri koltuk bakımı badem yağı ve vazelin karışımı ile de yapılabilmektedir. Eğer siz de otomobilinizin deri koltuklarını temizlerken doğal ürünleri tercih etmek isteyenlerdenseniz bu yöntemi kullanabilirsiniz. Araç deri koltuk bakımı vazelin ve badem yağı ile yapılırken her iki ürünü de eşit miktarda kullanmakta ve önceden bir kapta karıştırmakta fayda vardır.

Temizleme işlemi sonrasında uzun süre kalıcı bir temizlik için özel üretilen oto deri koltuk bakım kremi de kullanabilirsiniz. Genel bakım tüyoları için de Otomobil Bakımında Neler Yapılır? yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz!

Başa dön tuşu