Eğer hayallerinizdeki motosiklet sürüşlerini yapmaya artık kesin karar verdiyseniz, öncesinde yapmanız gerekenleri öğrenmeye ne dersiniz? İşte karşınızda motosiklete başlamak için bilmeniz gerekenler!
Motosiklet, kara üzerinde giden ve kontrolü size ait olan araçlar içerisinde belki de en keyifli, en özgür hissettiren araçtır. Özellikle yakıt tasarrufu, küçük yerlerde kolay ulaşım sağlaması, park problemi olmaması ve yoğun trafikten rahatça sıyrılabilmek açısından motosiklet gibisi yoktur. Bu yazıyı açtıysanız, büyük ihtimalle siz de motosiklet almayı, öğrenmeyi düşünüyorsunuz. Motosiklete başlamak için araştırmalara öncelikle teorik bilgiler öğrenmeye koyuldunuz.
Motosiklete başlangıç yaparken en iyi adım öncelikle kendinizi başlangıca hazırlayacak altyapıyı oluşturmaktır. Motosiklete yeni başlayanlar için altın değerindeki bazı ipuçları, bazı durumlar için oldukça pratik çözümler sunarak sürücülerin işlerini oldukça kolaylaştırır. Biz de bu konuda işinizi kolaylaştırmak için motosiklete yeni başlayanlara tavsiyeler yazısı hazırladık. Yazımızı okuyanlar yeni başlayanlar için motosiklet kullanmak konusunun o kadar da endişe edilecek bir başlangıç olmadığını anlayacaklardır.
1. Derslere Kısa Bir Giriş Yapın
Motosiklete başlamak için öncelikle alınması gereken ders motosiklet güvenliği kursudur. Bu konudaki yetkin kuruluşların dışında motosiklet eğitimcileri arasında bu konuda uzman olanlar size bu eğitimi verecektir. Genelde ortalama 3-4 gün sürecektir. Öncelikle motosiklet ile ilgili kurallar, duruş ve motor güvenliği gibi temel bilgilerle başlanır. Motosiklet güvenliği kursu yalnızca motosiklet kullanmaya yeni başlayanlar için değil, tecrübeli kullanıcılar için de oldukça geliştirici bir kurstur.
2. Motosiklet Sigorta ve Ruhsat İşlemlerini Eksiksiz Yapın
Motosiklet almış olanlar veya alacak olanlar fark etmez, motorunuzun ehliyet ve ruhsatını mutlaka kontrol edin. Ruhsat işlemlerini tam ve eksiksiz olarak tamamlayın. Muayenesi olup olmadığını ve trafik sigortasını kontrol edin. Yeni bir motor için mümkünse kasko yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
3. Motosiklet Alırken
Piyasadaki en iyi motosikleti bulmak cazip gelse de, hala sürmeyi öğrenmekte olduğunuzu hatırlamanız gerekir. Araba kullananlar bilirler, kullanmayı öğrenirken pek çok hata olur ve genelde eski, ikinci el, başlangıç araçları ile sürüş öğrenilir. Yeni başlayanlar için motorsiklet de böyledir. Mütevazi, çok güçlü olmayan, iyi öğretici modellerle başlayın. Örneğin ileride vitesli motosiklet kullanacaksanız scooter değil vitesli modelleri, cross modeller kullanacaksanız basit bir cross başlangıç modeli tercih edin.
Kulanılmış motosiklet alırken mutlaka ekspertize danışın. Motor hasarları arabalardan daha ciddi olabilir ve motor sürüşünü oldukça etkileyebilir.
4. Güvenlik Donanımınız Yüksek Kalite Olmalı
Motosiklet güvenlik donanımı, yeni başlayanlar için motosiklet kıyafetleri seçimi de dahil olmak üzere özellikle en önemli konudur. Ani düşüşler, beklenmeyen kazalarda motordan fırladığınızda sizi koruyacağınıza emin olmalısınız. Kafatasınızı iyi koruyan yüksek korumalı, kaliteli bir kask, sert kabuk korumalı ceket ve dizlik ile kalça korumalı alt kıyafet takımları olmazsa olmazlardan. Motosiklete başlamak demek kask takmak demektir. Kaskı ne olursa olsun çıkartmayın, kasksız yola çıkmayın. Motosiklet Eğitmeni Boğaç Güzey’den doğru kask seçimi ipuçları için Motosiklet Rehberi / Doğru Kask Seçimi videomuzu tıklayın.
5. Sürekli Tetikte Olun, Odağınızı Geliştirin
Ne kadar isteseniz de, çevrenizdeki herkesin yasaları takip ettiğine veya çevrelerine dikkat ettiğine güvenemezsiniz. Bu, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde motosiklet kullanıyorsanız daha da böyledir. O bakımdan tedbiri elden bırakmayın. Motosiklet sürme dışında odağınızı güçlendirecek konsantrasyon çalışmaları yapın. Motor sürmeden önce kafanızı boşaltın, dertleri seleye atın.
Motosiklet trafik güvenliği için başlangıçta sürüş yollarınızı dikkatli seçin. İlk altı ay kadar sürüş sırasında, trafiği fazla alanlardan kaçınmak için farklı yollardan gidin ve yavaş sürün. Bu şekilde, sizi trafik ışıklarında fren yapmak zorunda kalmadan ve diğer araçlara fazla tepki vermek zorunda kalmadan yalnızca bir motosiklete binmeye odaklanabilirsiniz. Becerilerinizi gerçekten geliştirdikten sonra, daha çok seyahat edilen yollar sizin için macera olacaktır.
6. Yeterince Geliştirene Kadar Arkada Sürücü Taşımayın
Motosiklete başlamak yalnızca kendinize değil arkanıza binecek kişinin can sağlığına da dikkat etmeyi gerektirecek bir sorumluluk demektir. Motor seyahatlerinize başka bir sürücü eklemek belki motosiklet süspansiyonunu dahi ilgilendiren teknik konuları da içerebilir. Bu bakımdan öncelikle uzun süre pratik yapmadan ve ustalaşmadan arkanıza yolcu almayın. Arkadaki yolcu dönüşlerde, hızlanma ve yavaşlamalarda sürüşünüzü etkileyecektir.
Motosikletinize yolcu alacağınız ilk zaman, mutlaka daha önce motor arkasında yolculuk etmiş veya motosiklette tecrübesi olan birisi ile başlayın. Bilinçli yolcu, motor arkasında oturmayı hiç bilmeyene göre çok fark edecektir.