Eğer aracınız bir süredir otoparkta yatmışsa, çalıştırmadan önce yapmanız gereken bakım ve kontroller hakkında bilgi sahibi olmadan yola çıkmayın! İşte bilmeniz gerekenler…
Bazen otomobilinizi kullanma ihtiyacı duymazsınız ya da dışarı çıkmadığınız günlerdir ve dolayısıyla aracınıza binmezsiniz. İşte böyle zamanlar için hepimizin aklında uzun süre çalışmayan araba nasıl çalışıtırılır sorusu vardır. Arabaların bir süre çalışmıyor, yatıyor olmaları, onların mutlaka bakım ve kontrollerini sağlanması ve onun ardından yola çıkılması anlamına gelir. Dolayısıyla uzun süre çalışmayan araba hakkında bilgi sahibi olmakta ve uzun süre yatmış araba için yapılması gereken bakımları öğrenmekte fayda vardır. İşte karşınızda tüm detaylar!
Uzun süre çalışmayan arabada karşılaşılabilecek sorunlar
İlk olarak uzun süre çalıştırılmayan araba için bakım önerilerine göz atmadan önce, karşınıza çıkabilecek sorunları öğrenmekte fayda var. Arabanızın uzun zamandır durmasıyla birlikte tozlar fren sistemi, hava filtreleri ve süspansiyon sistemini olumsuz şekilde etkileyecektir. Böylece aracınızın iç aksamına zarar verebilecektir.
En sık görülen ve bilinen sorunlardan biri de uzun süre çalışmayan araba akü problemidir. Unutmayın ki aracınızın sadece birkaç hafta çalışmamış olması, aküsünün boşalmış olması için yeterli bir zaman yaratır.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Bu sorunlara ek olarak uzun süre çalışmayan araba lastikleri de kritik bir konudur. Zamanla lastiklerin havası söner ve aynı zamanda lastiklerin kalitesi de azalır. Aracınızın lastiklerinin üstünde basınç oluşacak ve bu da lastikler üzerinde çatlaklar yaratacaktır.
Diğer karşılaşılabilecek sorunlardan birisi de motordaki piston parçaları arasındaki yağların mumlaşması ve sıkışması olabilir. Aynı şekilde motorun çalışmasında büyük rolü olan şamandıra iğnesi, platin gibi parçaların da benzer şekilde mumlaşma ya da paslanma durumları da karşımıza çıkabilir.
Uzun süre çalışmayan arabalar için bakım önerileri
Şimdi de gelelim uzun süre çalışmayan araba için bakım önerilerine. Aracınızla yola çıkmadan önce mutlaka bu bakımları uygulamanızı tavsiye ederiz.
– Akü kontrolü: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aracınız birkaç hafta park halinde kaldığında akünün boşalmış olma ihtimali doğar. Aslında aracınızı yatmaya bırakmadan evvel akünün bağlantısını kesmekte ve aküyü çıkarmakta fayda vardır. Aracınızı çalıştıracağınız zaman da akünün kutup ve uçlarını kabartma tozu ve suyla temizlemeniz, şarj verip yeniden takmanız uygun olacaktır. Eğer bu uygulamayı yapmadıysanız ve akünüz boşaldıysa onu doldurabilirsiniz. Ancak zaman çok fazla geçtiyse kablolardaki bakırın iletkenlik özelliği azalmış olabileceğinden yeni bir akü almanızda da fayda olacaktır.
– Sıvı değişimi: Eğer aracınız uzun yıllar boyunca çalışmamış ve park halinde kalmışsa baştan aşağı tüm sıvılarını boşaltıp yeniden doldurmanızda fayda vardır. Eğer daha kısa bir süre beklemiş ya da kışın yatmışsa da yağ ve filtresini değiştirin. Ardından benzin deposundaki yakıtı tahliye edin. Karbüratör yüzdürme kaselerini de boşaltmanızda fayda vardır. Radyatör soğutma suyunu boşaltıp değiştirmek ve yakıt borularını yıkamak da listenizde olsun. Aracınızın tüm sıvılarının yeterli seviyelerde olmasına özen gösterin.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]– Buji bakımı: Şimdi de gelelim uzun süre çalışmayan araba için ateşleme hazırlıklarına. Eğer arabanız 90 günden fazla bir süredir çalışmamışsa bujileri çıkarmanız ve silindir yuvalarına da biraz yağlayıcı eklemeniz gerekir. Bunu yaptığınızda yağın silindirin duvarlarını yağlaması ve ateşleme öncesi yakıt ile yağ pompalarını doldurması adına motor anahtarını birkaç kez çevirmenizde fayda vardır.
– Hareket öncesi: Bakımların ardından sıra geldi arabanızı çalıştırmaya. Aracınızı hemen çalıştırmamak burada birinci kural olacaktır. Öncelikle motoru bir süre rölantide bırakın ve motorun ısınmasını sağlayın. Araç çalışıyorken hava filtresinin kapağını geri getirin ve şanzımanın yağ seviyesini inceleyin. Sıvının sızmıyor olması önemlidir, dolayısıyla bunun kontrolünü sağlamanız gerekir. Daha sonra aracınızın motorunu kapatın ve hortumların, kayışların kontrollerini sağlayın.
– Lastik ve fren kontrolü: Aracınızın frenini de kontrol etmeyi unutmayın. Arabanız krikonun üzerindeyken tüm lastikleri tek tek el pedali ile çalışırken döndürün. Bu şekilde frenlerinin sağlamlığını test edebilirsiniz.