Günümüzde ulaşım amacıyla özel otomobiller ya da toplu taşıma araçları tercih edilir. Araçta herhangi bir sorun olduğunda yolda kalmak kaçınılmaz olabilir. Bu sorunlardan en yaygını aracın aküsünün bitmesidir. Böyle bir durumda akünün ne zaman biteceğini ve nasıl değiştirileceğini bilmek oldukça önemlidir. Bu yazımızda akü ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Öncelikle akü hakkında temel bilgilerle başlayalım. Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çeviren ve ihtiyaç anında bu enerjiyi kullanan cihaza “akü” denir. Gündelik yaşamda batarya, akümülatör, biriktireç ve akımtoplar gibi isimlerle de karşınıza çıkar. Akünün araç için en önemli görevi, aracın kullandığı elektrik enerjisinin kaynağı olmasıdır. Ayrıca akü, aracın çalışması ve hareket edebilmesi için motorun çalışmasını sağlayan akımı üretir. Motor çalışır vaziyetteyken voltaj ve amperaj dengesini yaparak aracın zarar görmesini engeller. Bu görevlerinin dışında aracın radyo ve kalorifer gibi elektriğe ihtiyaç duyan kısımlarının çalışmasını sağlar.

Akü Neden Biter?
Akünün ne olduğundan kısaca bahsettik. Peki, araç için bu kadar önemli olan akü neden biter? Bu sorunun yanıtı sayılabilecek olasılıkları gelin birlikte inceleyelim: Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahip olan bir alettir. Araç çalışır haldeyken akü devamlı şarj olur ve böylece beklenmedik bir anda bitme ihtimali en düşük seviyeye iner. Ancak her zaman böyle olmaz.
[gg_banner name=”start-shopping” type=”responsive” width=”100%” height=”500″][/gg_banner]Belli durumlarda akünün şarjı daha hızlı bir şekilde biter. Akünün şarjının bitmesine neden olan durumlardan ilki, hava koşullarıdır. Sıcaklığın çok yüksek olduğu havalarda akü daha fazla enerji harcar, motor gücü artar ve bu yüzden şarjı çabuk biter. Bu sebeple sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde kullanılan akülerin ömrü daha azdır. Sıcaklığın düşük olduğu havalarda ise devamlı çalışan kalorifer ve silecekler akünün daha fazla kullanılmasına neden olur. Çok soğuk havalarda akünün donma riski vardır.
Şarjlı bir akü ancak -70°C’de donarken şarjı azalmakta olan bir akü, şarjının azalma seviyesine bağlı olarak -5 °C’de bile donabilir. Bu nedenle soğuk hava koşullarında akünün şarjının tam olması büyük önem taşır. Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yapılan “dur-kalk” hareketi de akünün bitmesine neden olur. Ayrıca aracın uzun süre kullanılmaması, araç çalışmıyorken havalandırma ve radyo gibi akünüzün bitmesine neden olacak aletlerin kullanılması ve akünün araçla uyumsuz olması da bu süreci hızlandıran diğer faktörlerdir. Her teknolojik alette olduğu gibi akülerin de belli bir kullanım süresi var. Ortalama ömrünün 5 yıl olduğunu ve 5 yılın sonunda akülerin bitebileceğini söylemekte fayda vardır.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Akünün bitme nedenlerini bilmek önemlidir; ama bir o kadar önemli olan konu akünün bittiğini nasıl anlayacağınızdır. Bunun için öncelikle akünüzün şarj durumunu serviste yaptıracağınız bakımlarda kontrol ettirmeyi unutmamalısınız. Eğer aracınızın marş motorundan cılız, kısık ya da normalden daha farklı bir ses geliyorsa bu durum, akünün bitmek üzere olduğu anlamına gelebilir. Yeni nesil bir aracınız varsa, akünüzün üzerinde şarj durumu hakkında gösterge panelleri göreceksiniz. Akünüzün gösterge panelinde üç renkten biri bulunmalıdır. Bu renkler; yeşil, siyah ve beyazdır. Yeşil renk, aracınızın aküsünde bir sorun olmadığı anlamına gelir. Siyah renk, akünüzü şarj etmeniz gerektiğini hatırlatır. Göstergenizde beyaz renk görüyorsanız, bunun anlamı akünüzü değiştirmeniz gerektiğidir.

Akü Nasıl Şarj Edilir?
Akünüzü şarj etme işlemi için aracınızın servisi ile iletişime geçebilir veya kendi imkanlarınızla akünün nasıl şarj edildiğini öğrenebilirsiniz. Akünüzü şarj etmek için yapmanız gereken ilk şey, akü kablosu olarak da adlandırılan akü takviye kablosunu edinmektir. Daha sonra şarjı dolu olan aküyü ya da şarj edilecek akünün bulunduğu aracı, kendi aracınızın yanına getirin. Aküde de tıpkı pilde olduğu gibi “+” ve “-” kutuplar bulunur.
Akü kablosunda kırmızı renkte olan kabloları akünün “+” kutbuna, siyah renkte olan kısımları ise “-” kutbuna takın. Aracınızı çalıştırmaya başladığınızda akünüz dolmaya başlayacaktır. Bu işlemleri akü şarj cihazı ile de yapabilirsiniz. Şarj olma süresi belli durumlara göre 8 ile 24 saat arasında değişim gösterir. Şarjın dolup dolmadığını anlamak için marş motorunu kontrol etmeniz yeterlidir. Marş motoru çalışıyorsa akünüz dolmuş demektir.
Akü Bakımı Nasıl Yapılır?
Akülerin daha uzun ömürlü olabilmeleri için, aracınıza düzenli olarak akü bakımı yapılması gerekir.Düzenli olarak bakımını yapmadığınız akü, aracınızın performansını kısıtlayabileceği gibi yolda kalmanıza da neden olabilir. Yılda iki defa akü testi yaptırarak akünüzün beklenmedik bir anda bitmesini önleyebilirsiniz.
Voltaj ölçüm cihazı ya da diğer adıyla akü ölçüm cihazı yardımıyla akünüzün voltaj değerini ölçerek şarj durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Şarjı dolu bir akünün voltajının 12,6 Volt veya bu değerden daha fazla olması gerekir. Ölçtüğünüz değer 12.6 Volttan az ise akünüzü şarj etmeniz gerekiyor demektir.
Akü Değişimi Nedir, Nasıl Yapılır?
Akülerin belli ömürleri vardır ve ömürleri bittiğinde yenisi ile değiştirilmeleri gerekir. Değişimi aracınızın servisinde yaptırabileceğiniz gibi, akünüzü kendiniz de değiştirebilirsiniz. Ömrü dolan akünüzü değiştirmek için, ilk olarak akünün nerede olduğunu bulmalısınız. Genellikle kaputu açtığınızda akü karşınıza çıkar ama son dönemlerde çıkan araçlarda akülerin yerleri farklı olabilir. Akünüzü bulduktan sonra aküyü sökmeniz gerekir. Peki, akü nasıl sökülür? Öncelikle kutup başlarını temizlemelisiniz.
Bir anahtarla ilk başta negatif (-), daha sonra pozitif (+) kutbun bağlantısını sökmeli ve aküyü araçtan çıkarmalısınız. Bu adımdan sonra şarjı tam olan aküyü aracınıza yerleştirebilirsiniz. Son adım olarak, ilk adımda sökülen pozitif (+) ve negatif (-) kutupları akünüze bulundukları yerlere uygun bir şekilde bağlamanız gerekir.
Akü Fiyatları Ne Kadar?
Akünüz bitti ve değiştirmek istiyorsunuz. Yeni bir akü satın aldıktan sonra değişimi yukarıda açıklanan şekilde kolayca yapabilir ya da bu işlem için servisten yardım alabilirsiniz. Akü fiyatları çeşitlerine göre değişiklik gösterir.Kullandığınız araca ve bütçenize en uygun aküyü GittiGidiyor’da bulabilirsiniz.