
Büyük ekran sevenlerin sabırsızlıkla beklediği Samsung Galaxy Note5 Türkiye’deki kullanıcılarla buluşuyor. Tasarım, ekran, kamera ve performans özellikleri inceledik. Not alma deneyimini daha zevkli ve kolay hale getiren Note5’e ekranı kapalıyken bile yazı yazmak mümkün.
Son iki yıldır bakıyorum da hemen hemen tüm üreticiler mevcut serilerine bir jumbo boy model eklediler. Bu konuda burnundan kıl aldırmayan Apple bile dayanamadı, pazarda yeniliklere öncülük etme alışkanlığını bir kenara bırakıp, Samsung’un Note serisiyle açtığı phablet serisine iPhone 6 Plus modeliyle giriş yaptı.
Şirket ilk Note modelini çıkardığında, o telefonu Amerika’da test etmiştim. Los Angeles, San Diego ve Las Vegas’ta ilk Note telefonu her yönüyle kullanma şansım oldu. İlk tepkileri çok iyi hatırlıyorum: “Bunu nasıl kullanıyorsun, parmakların yetiyor mu?”, “Cebe de sığmaz ki!”, “Elleri küçük olanlar ne yapacak, yok tutmaz bu telefon, baksana tuğla gibi!”… Bu sözleri edenlerin hepsi şu anda 5,7 inçlik telefonlar kullanıyor. Doğru da yapıyorlar.
Şüphesiz Note serisini diğer telefonlardan ayıran yegâne özellik ekranının büyük olması değil. Ne büyük ekranlar geldi geçti… Adının hakkını çok iyi veren bir özelliği, yani akıllı kalemi S Pen, bu harika bileşenin en önemli tamamlayıcısı. Her geçen modelde kalemini biraz daha geliştiren Samsung, bu konuda adeta kullanıcısıyla birlikte bir evrim süreci yaşıyor. Parmak izi okuyucusuyla ekstradan daha güvenli hale gelen Note5, en iflah olmaz iPhone kullanıcılarının bile aklını birkaç güç içinde çelebilecek bir cihaz.
Son Note modeli mi?
Pek az cihaz serisi hakkında bu kadar çok konuşturur. Samsung’un S serisiyle birlikte en çok konuşulan serisi olarak Note, gelilen modellerle birlikte “bundan sonra ne olacak” sorularını da beraberinde getiriyor. Mart ayında görücüye çıkan S6 ve S6 edge modeliyle birlikte Samsung, tasarım anlayışında ciddi bir değişikliğe gitti. S6edge+ ve Note5 modelleriyle de bu dönüşüme istikrar kazandırdı. Takdir ettiğim bir düzenleme. Satışlarda da karşılığını buluyor.
Samsung Türkiye yöneticilerinin düzenlediği özel tanıtım toplantısında da bu konuda kafamdaki soru işaretlerini aktardım. Samsung’un S6 edge+ modeli, Note serisiyle bir kesişim anlamına geliyor mu? Samsung’a göre her ikisinin de gönüllerdeki yeri ayrı. S6 benzeri kaygan gövde, yepyeni S Pen, mükemmel bir dokunuş ve en iyi Note telefon. Fakat bu son model olabilir mi? Şu anda bunu bilmemiz imkânsız. Note5’le birlikte tanıtılan S6 edge+’ın satışları muhtemelen yakın zaman stratejilerinin çizilmesinde etkili olacak. Samsung uzak Not serisi kenar gibi görünüyor. Bu tanıttı Galaxy S6 Kenar Plus’ı Not 5 ile Neredeyse, S6 edge+’ta sadece S Pen eksik! Bakalım Samsung müşterileri akıllı bir kalem deneyimini mi ekranın her iki yanındaki kavisleri mi tercih edecek…
Artık her telefon büyük ama Samsung’un Note’u hâlâ kral.
Şirketin yeni Galaxy Note5 telefonunu enine boyuna inceledim,
mıncıkladım, telefon hattımı kurup ve tüm uygulamalarımı
tanımlayarak günlerce test ettim.
Test bitti, fakat benim onunla işim bitmedi.
Note5 bir klasik olabilir
Tüm bu detaylar bir yana; Samsung Galaxy Note5, alabileceğiniz en iyi büyük ekranlı telefon. Kavisli cam gövde ve metal kenarların verdiği kayganlık hissi harikulade. Donanımı ne kadar güçlü olsa da, plastik kapakla kullanıcıda ucuzluk hissi yarattığını Samsung sonunda anladı diyebiliriz. Bu sene çıkan, iki serideki dört adet model artık bunu kanıtladı. Kavisli arka yapısı, ince çerçevesi ve ergonomik yapısıyla tek elle rahatlıkla tutulabiliyor. Ekstra dayanıklı 7000 serisi alüminyum ve Gorilla Glass 4 prim kombinasyonu Galaxy Note5’e dayanıklılık ve cazibeyi bir anda kazandırıyor. Samsung ekran ve gövdenin dayanıklılığı konusunda her ne kadar emin konuşsa da, tedbiri hiçbir zaman elden bırakmadığım için, böylesine narin görünen bir cihazı kılıfsız kullanmam zor. Zira telefonun yüzeyinin kaygan oluşu da beni bir miktar endişelendiriyor. Buna ek olaraki ekran ve arka yüzeyde kullanıma bağlı parmak izlerinin kalması da ayrı etkenler. Samsung neyse ki aksesuar konusunda müşterisini hiç sahipsiz bırakmıyor. Son yıllarda şirket telefonla birlikte kılıf ve diğer aksesuarların da lansmanını yapıyor. Samsung Note5 için birbirinden güzel aksesuarlardan birini seçebilirsiniz. Siyah, beyaz, altın ve gümüş renklerle raflardaki yerini alacak telefonun siyah olanını test etmekteyim. Genel olarak memnun olsam da, altın renk modeli merak etmiyor değilim hani.
Yeni S Pen’le yazmak çok daha kolay
Açık konuşacağım; kalemle ekrana yazma meselesine hep mesafeli oldum. Tamam, kullanmadım değil; fakat düzenli bir alışkanlık haline getiremedim nedense. Note serisi modelleri test ederken S Pen ile notlar almak hoşuma gidiyordu fakat düzenli hale getirememiştim. Çünkü ben her şey için yazıyorum telefonda. Not, mesaj, e-posta, web araması, sosyal medya gönderileri vs… Her şey için sürekli yazmam gerekiyor. Kabul etmek gerekir ki yazım da bir hayli çirrrrkin! Bunun da bir miktar etkisi var sanırım. Tamam tamam, berbat bir el yazım var!
Note5’in S-Pen’ini kullanmak için gerçekten özel bir çaba sarf etmedim. O kendiliğinden aklımı çeldi, beni kendisine alıştırdı. Yolda yürürken harf harf tuşlamaktansa kalemle tıkır tıkır yazmanın ne denli pratik olduğunu fark ettim. Hızlı not almanın, ekran görüntüsü üzerine not girmenin, karalama defterinin, akıllı seçimle kolay dosya yönetimi ve telefon kullanımının, görev notları oluşturmanın hayatı nasıl da düzene sokup kolaylaştırdığını adım adım öğretti bana Note5.
Eski tükenmez kalemlerin ucunu çıkarmak için arka kısmındaki mekanizmayı bastırırız ya hani; yeni S Pen’deki özel tıklama mekanizması buna biraz benziyor. Kalemi yuvasından çıkarmak için hafifçe bastırmak yetiyor. Ekran kapalıyken, telefonun kilidini açmadan kalemi yerinden çıkarınca siyah ekran üzerine yazmak ve kaydetmek mümkün hale geliyor. Her an aklına tuhaf fikirler gelen ve bunu hızlıca not alma ihtiyacı hisseden benim gibi kullanıcılar için basit ama çok işlevsel bir özellik bu.
“Air Command” özelliği sezgisel ve pratik olmasının yanı sıra herhangi bir ekranda, herhangi bir zamanda tüm S Pen araçlarına anında erişim için artık simge öne çıkıyor. Ayrıca PDF dosyaları üzerine notlar alabiliyor, “Scroll capture” özelliği ile uzun web sitesi makalelerini ya da uzun resimleri kolaylıkla yakalayabiliyoruz. S Pen kullandıkça elimiz ayağımız halini alıyor. Note5’in medarı iftiharı diyebilirim.
Performansıyla da göz dolduruyor
Samsung, Galaxy S6 ve S6 Edge’de kullandığı Exynos 7420 işlemcisini aynı şekilde Galaxy Note5’te de kullanmış. 4 GB’lık RAM’le birlikte, gelen telefonda 2.1 GHz hızında çalışan 4 adet ARM Cortex A57 çekirdeği ve 1.5 GHz hızında çalışan 4 adet ARM Cortex A53 çekirdeğinin toplamından oluşan 4 çekirdekli Exynos 7420 işlemcisi kullanılıyor. Note5’in dahili disk kapasitesi 32 ve 64 GB seçeneklerinden oluşuyor. Note5’te microSD desteği bulunmuyor. Samsung Türkiye yöneticilerinin bu konuda aktardığına göre; SD kartların yarattığı aktarım ve çalışma sorunları/yavaşlıklarının kullanıcıda cihaza karşı bazı yargılar oluşturması microSD kart desteğinin kaldırılmasında etken. Bana mantıklı geldi.
Gelelim zurnanın zırt dediği delik olan pil meselesine… Note5’te kullanılan 3000 mAh pil, benim gibi telefonunu elinden bırakmayanları bile sabahtan uyuyana kadar şarjsız bırakmayacak batarya performansına sahip. Buna ek olarak, telefon Samsung’un hızlı kablolu ve kablosuz şarj teknolojisine sahip. Kablolu şarj ile tamamen şarj olması yaklaşık 90 dakika sürerken, Samsung’un kablosuz şarj cihazıyla yaklaşık 120 dakika sürüyor. Kablosuz şarjı henüz test etme şansım olmadı fakat kablolu şarjın hızından çok memnun kaldım. Kapak açılmıyor, bununla birlikte pil çıkarılamıyor. Bunu da ekleyelim.
iPhone 6 Plus’ta akşam 6’da telefonumun şarjı %40-50’ler seviyesinde seyrediyorken; Note5’te akşam 6’yı vurduğunda şarjımın %60’ının duruyor olduğumu görmek beni mutlu etti diyebilirim. Sadece gece uyurken telefonu şarja takmak harika bir duygu :)
Fotoğraf ve video konusunda da başarılı
Samasung her ne kadar bu modelin kamera özellikleri konusunda bağırıp çağırmasa da, iyasada kameram şöyle iyi böyle şahane diyen pek çok markadan daha iyi özellikler ve performansa sahip olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. 16 megapiksellik arka kamera ile ihtiyaç duyduğunuz verimi fazlasıyla karşılayacak 16 megapiksel kamera, Samsung, genel fotoğraf e video çekimleri yapmak mümkün kılınmış. Gerçekten harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Note5’in kamerası hızla odaklanıyor ve çoğu ışık koşullarında gayet iyi performans sergiliyor. Zaman içinde Note5’e çektiğim fotoğrafları bu sayfanın alt kısmında yayımlayacağım ve fotoğrafçılığıma inanmayanları utandıracağım!
Benim selfi ile aram pek iyi olmasa da, sevene de mani olmam. Ön kamerası 5 megapiksel. Selfie çılgınlığı nasıl olsa bitecek diye sanırım üreticiler ön kamerada 5 megapikseli neredeyse standart belledi. Bence isabetli bir karar.
Toparlamak gerekirse…
Sözün özü, Note5 ile Samsung hâlâ phablet sınıfının kralı. Piyasadaki tüm diğer büyük ekranlı telefonları alt edebilecek tasarım, performans ve faydaya sahip olan Galaxy Note 5, S Pen’den aldığı güçle benzersiz bir deneyimin kapılarını açıyor. Yaratıcı işlerle uğraşan pek çok arkadaşımdan duydum bunu: “Neden mi Note serisini seviyorum? Çünkü S Pe’i seviyorum ve o gerçekten harika.” Kısa süre öncesine kadar bana reklam yapıyorlar gibi geliyordu; fakat bu modelde tam olarak ikna oldum diyebilirim. Samsung Galaxy Note5 ile yaşamak, onun olmadığı bir hayattan çok çok daha güzel.
Tamam, çıkarılabilir pili ve MicroSD kart yuvası olmayabilir. Bunların ne önemi var? Benim için yok. Esasında çoğu kullanıcı için de yok bence. Note 5’in kalemi tahmin ettiğimden çok daha kullanışlı. Halihazırdaki Note serisi kullanıcılarını kendinde tutacak, kullanmayanları da kendine âşık edecek bir telefondan bahsediyorum. İnceleme yazımı bitirdiğime göre artık bilgisayarın başından kalkıp Note5’imle biraz baş başa zaman geçirebilirim.
Neden satın almalısınız?
– Şık görünüm ve kaliteli malzeme
– Muhteşem S-Pen özellikleri
– Rahat bir tutuş ve kolay kullanım
– Yüksek kaliteli sonuç veren kamera
– Süper hızlı ve uzun ömürlü şarj
Rakamlarla Note5
– Ekran boyutu: 5,7 inç
– Çözünürlük: 2560×1400
– Kalınlık: 7,6 mm
– OS: Android 5.1 Lollipop
– RAM: 4GB
– Ön kamera 5MP
– Arka kamera: 16MP
– Batarya: 3000mAh