DİJİTAL YAŞAMManşet

Teknolojinin 2030 Yılında Sunacakları CES’te Açıklandı

Dünyanın en büyük elektronik fuarı olan CES 2019’da teknolojinin 2030 yılında sunacakları da konuşuluyor. Yapılan araştırma ve anketlere göre Elon Mask’ın şirketi tarafından geliştirilme çalışmaları yapılan hiper hızlı toplu ulaşım aracı Hyperloop’u kullanmaya 2030 yılından sonra başlanacak. Evlerde yardımcı robotlar ve sağlıkta devrim için de hedef tarih 2030 olarak işaret ediliyor. Detaylar yazımızda.

Dünyaca ünlü araştırma şirketlerinden CITE Research/Dassault Systèmes tarafından ABD’de 1.000 yetişkinle yapılan anket, gelecekteki ev, ulaşım, sağlık ve perakende deneyimlerine yönelik tüketici beklentileri hakkında fikir veriyor.

Katılımcıların yüzde 71’i elektrikli araç kullanmayı beklerken, yüzde 51’i hyperloop ile ve yüzde 38’i hava taksisi ile seyahat etmeyi bekliyor. Tüketicilerin yüzde 73’ü evde uzaktan izlenen cihazları, yüzde 70’i tam bağlantılı akıllı ev sistemlerini ve yüzde 40’ı sanal ev robotlarını kullanmayı bekliyor. Yeni nesil, tüm kategorilerde kişiselleştirilmiş deneyimler beklerken hizmetlerin geliştirilmesi için kişisel bilgilerini paylaşmayı düşünmüyor

Dassault Systèmes, tüketicilerin 2030 yılında şehirlerin, genel yaşam kalitesini artıran, sosyal açıdan sorumlu faydalar sağlayan ve deneyimleri kişiselleştiren teknolojiyle dolup taşmasını beklediklerini ortaya koydu. Bu bulgular, bağımsız pazar araştırma şirketi CITE Research ile birlikte çalışarak temas kurulan ve ABD’li yetişkin nüfusu temsil eden vatandaşlarla yapılan bir anketten elde edildi.

Gelecekteki ev, ulaşım, sağlık ve perakende beklentileri hakkında sorular yöneltilen katılımcılara göre Hyperloop tren, tam bağlantılı akıllı ev sistemleri, mobil ödemeler ve kişisel koruyucu sağlık planları, 2030 yılında norm haline gelmesi beklenen ancak bugünlerde çığır açıcı sayılan teknolojilerden birkaçı. Tüketiciler, kişiselleştirmenin, 2030 senesinde bu kategorilerin her birindeki teknolojik yeniliklerin en büyük faydalarından biri olmasını beklerken, farklı teknolojilerden beklenen faydalar arasında güvenlik, enerji verimliliği, kolaylık, erişilebilirlik, tasarruf ve koruma gibi unsurlardan da söz ettiler. Dolayısıyla teknolojinin geleceği konusunda etkili olan pek çok unsur bulunuyor.

Anketten elde edilen bulgular

Teknolojinin 2030 yılında sunacakları ile ilgili yapılan anketlerden elde edilen bulgular şöyle:

  • Kişiselleştirilmiş deneyimler, özellikle yeni nesil tarafından gelişmiş teknolojilerin en önemli faydası olarak görülüyor. 18-34 yaş arası, teknolojinin kendi kişisel ihtiyaçları ve zevklerine uyarlanmış deneyimler sunmasını bekliyor; 35 yaşın üzerindeki katılımcılar, teknolojik gelişmelerden öncelikle daha iyi bir yaşam kalitesi sunmasını bekliyor.
  • 2030 yılının evi güvenli ve enerji açısından verimli olacak. Ankete katılanların yüzde 70’inden fazlası uzaktan izlenen cihazlar, ses özellikli yardımcılar ve tam bağlantılı akıllı ev sistemleri kullanacak. Yüzde kırk dokuzu sanal bir kişiselleştirilmiş ev yardımcısı veya robot kullanmayı bekliyor.
  • Ulaşım ve mobilitenin elektrikli ve bağlantılı olması, maliyetlerin azalması, seyahat süresinin kısalması, yol güvenliğinin ve yaşam kalitesinin gelişmesi bekleniyor. Ankete katılanların yüzde 70’inden fazlası hibrit veya tamamen elektrikli araçlar kullanmayı beklerken, yarısından fazlası Hyperloop ile seyahat etmeyi bekliyor. Yüzde 38’i hava taksisi kullanmayı bekliyor. Yüzde 75’inden fazlası navigasyon yolu optimizasyonu ve şehir kontrollü trafik düzenlemesi gibi kişiselleştirilmiş yolcu deneyimleri bekliyor ancak çoğu, bu hizmetlerin geliştirilmesi için kişisel bilgilerine erişim sağlanmasına izin vermeyi düşünmüyor.
  • Kişiselleştirilmiş önleyici sağlık ve evde tedavi uygulamaları norm haline gelecek. Katılımcıların yüzde 80’inden fazlası, teknoloji sayesinde kişisel sağlıklarını daha kolay ve verimli bir şekilde kontrol edebilecekleri için hastalıkları önlemeyi ve daha uzun yaşamayı bekliyor; yüzde 83’ü davranışa veya beslenmeye, yüzde 81’i evde tedavi sağlayan cihazlara ve yüzde 80’i tam elektronik kayıt sistemlerine dayalı önleyici planların etkili olacağını düşünüyor. Katılımcıların dörtte üçü evde teşhis uygulamaları, giyilebilir cihazlar ve özel yapım protez ortopedik cihazlar gibi teknolojilerin de etkili olacağını düşünüyor.
  • Fiziksel mağazalar ortadan kalkmıyor; ancak mağaza içi deneyim ödemeler ve mağaza içi teknolojilerin kullanımı etrafında gelişiyor. Perakendede, katılımcıların yüzde 84’ü alışverişi kolaylaştırmak için mobil ödemeleri ve her zaman/her yerde teslimattan faydalanmayı bekliyor; ancak yüzde 55’i, 2030 yılında alışverişin sadece sanal alışverişten ibaret olamayacağını düşünüyor.

 

Başa dön tuşu